رئیس مرکز شرکت ها و موسسات دانش بنیان: حل بسیاری از چالش ها با تحول در سیستم ارزیابی شرکت های دانش بنیان

دکتر رضا اسدی‌فرد، رئیس مرکز شرکت ها و موسسات دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در حواشی سفر ریاست جمهور به استان یزد، در نشستی که با حضور فعالان حوزه علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان استان در محل اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان یزد برگزار شد، گفت: در سیستم ارزیابی شرکت های دانش بنیان اصلاحیاتی انجام شده که بسیاری از مسائل را مرتفع کرده است.

به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری یزد، در این نشست که به همت پارک برگزار شده بود، شرکت های حاضر در نشست به ارائه مسائل و دغدغه های خود پرداختند.

دکتر اسدی فرد در ابتدای سخنان خود با اشاره به یکی از مسائل مهم مطرح شده درخصوص اعتراض شرکت های دانش بنیان به زمانبر بودن ارزیابی شرکت ها گفت: با توجه به حجم بالای شرکت ها و تنوع موضوعی، زمان طولانی طی می شد تا کار ارزیابی شرکت ها انجام شود؛ ما با بهینه سازی زمان و با ایجاد یک سیستم چابک تر تاحدود زیادی توانستیم به متوسط زمان یک ماه  و حداکثر 45 روز برای ارزیابی شرکت ها برسیم.

وی افزود: یکی دیگر از مسائلی که در ارزیابی وجود داشت، در مورد رد شدن برخی از شرکت ها بود که از ارزیابی خود و نتیجه ارزیابی شکایت داشتند. سال گذشته با تحلیل این موضوع، 9 دسته بندی از شرکت هایی که با امتیاز بالا رد می شدند ایجاد کردیم و با توجه به آیین نامه شرکت های مستعد دانش بنیان این شرکت ها به عنوان شرکت های نوع 3 مورد تایید قرار گرفته و با مهلت زمانی دوساله به آن ها، این فرصت را به وجود می آید تا بتوانند به آن سطح مورد نظر ما برسند.

وی همچنین تصریح کرد: یکی دیگر از اقداماتی که اخیرا انجام شده این است که اگر یک شرکت دانش بنیان در ارزیابی رد شود، باید ارزیاب ها یک جواب تفضیلی درخصوص ایرادات نوشته و پیشنهاد اصلاحی خود را نیز ذکر کنند. در تلاش هستیم این منطق را بر سیستم ارزیابی حاکم کنیم.

دکتر اسدی فرد در ادامه سخنان خود به بیانات مقام معظم رهبری درخصوص اهمیت دانش بنیان اشاره کرد و افزود: تنها کسی که فهم و باور عمیق به مساله  دانش بنیان دارد، رهبر انقلاب است. اگر رهبر پای این فهم نمی ایستاد، توسعه کشور در دو  دهه گذشته اتفاق نمی افتاد.

وی با تاکید بر اینکه حکمرانی دانش بنیان زیرساخت ضروری اقتصاد دانش بنیان است. افزود: یک اتفاق خوبی که در طول دو سال اخیر افتاده است انتخاب یک سری افراد که در اکوسیستم علم و فناوری کشور رشد کرده بودند، در مجلس شورای اسلامی به عنوان نماینده بود.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تصویب قانون جهش دانش بنیان گفت: این قانون باعث یک دست شدن ساختار حکمرانی دانش بنیان شد.

به گفته دکتر اسدی فرد توسعه اتفاق نمی افتد مگر اینکه سازمان های توسعه ای داشته باشیم. وزارت خانه ها و دستگاه ها سازمان توسعه ای نیستند، معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان یک سازمان توسعه ای است زیرا وظایف روتین روزمره ندارد و وظیفه اش توسعه است.

وی تصریح کرد: در طول ده سال اجرای قانون دانش بنیان مشخص شد تنش ها کجا وجود دارد و بر اساس آن ها طرح قانون 20 ماده ای نوشته شد.

رییس مرکز شرکت ها و موسسات دانش بنیان با اشاره به این که این قانون تنها قانونی است که در زمان تصویب تمام آیین نامه های آن نوشته شده است گفت: قانون 20 ماده ای ظرفیت های زیادی برای توسعه ایجاد می کند، اگر بتوانیم خوب اجرا کنیم.

وی همچنین در خصوص بحث سرمایه گذاری شرکت ها نیز گفت: شرکت هایی که سرمایه ثبتی آنها حداقل یک سی ام صندوق نوآوری است از دو مسیر می توانند در حوزه دانش بنیان سرمایه گذاری کنند، یکی این که مستقیم به شرکت دانش بنیان پول وارد کنند و از آن پول 30 درصد به تایید معاونت علمی از مالیات آن ها کم می شود و دیگر اینکه اگر بخواهیم زیست بوم نوآوری تقویت شود با وارد کردن به صندوق های پژوهش و فناوری، صندوق نوآوری و صندوق های جسورانه بورسی علم و فناوری 100 درصدش را می توانند از مالیاتشان استفاده کنند و آنجا باید محل هزینه کردشان تایید شود.

وی با اشاره به وجود پنل پیامکی مرکز شرکت ها و موسسات دانش بنیان گفت: اگر شرکت ها خدماتی دارند که میخواهند به شرکت های استان ارائه دهند ما می توانیم به صورت عمومی یا تخصصی اطلاع رسانی کنیم.

رئیس مرکز شرکت ها و موسسات دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری افزود: شرکت ها می توانند برای بیان مسائل و دغدغه هایشان با ما مکاتبه کنند و ما به عنوان راهنما اگر موضوع مستقیما مربوط به ما نباشد به سازمان یا وزارت خانه مربوطه ارجاع می دهیم چرا که ما با غالب وزارت خانه ها کارگروه مشترک داریم.

دکتر اسدی فرد در پایان سخنان خود گفت: شما که در میدان عملیات هستید باید به ما که در قرارگاه هستیم بازخورد بدهید تا ما بتوانیم مسائل را به صورت سیستماتیک اصلاح کنیم.