به گزارش روابط‌عمومی و به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری، نسرین سلطانخواه، برگزاری این جشنواره را یکی از برنامه‌های علمی و فناوری ستاد دهه فجر انقلاب اسلامی عنوان کرد و گفت: یکی از ویژگی‌های جشنواره نوآوری و شکوفایی که آن را نسبت به سایر جشنواره ها متمایز می کند، پرداختن به موضوع اختراعات و نوآوری‌هاست که بخش مهمی از جریان علم و فناوری کشور محسوب می‌شود که متاسفانه در گذشته کمتر به آن توجه شده است.

وی با بیان اینکه موضوع اختراع و نوآوری یک گستره وسیع از مخاطبان را در کل کشور پوشش می‌دهد، گفت: در این راستا محور اساسی جشنواره نوآوری وشکوفایی، اختراع و نوآوری است که از بررسی یک ایده و محصول آغاز شده و به فتح بازارهای منطقه‌یی و بین‌المللی ختم می‌شود. در این جشنواره دستاوردهایی که به نمایش گذاشته می‌شود صرفا با اهدای لوح و مدال به برترین ها تمام نمی شود بلکه اهداف دیگری را دنبال می کند. به گفته سلطانخواه جشنواره نوآوری و شکوفایی در راستای سند راهبردی کشور در امور نخبگان برگزار می شود که برنامه توسعه استعداد ملی در کشور را دنبال می کند.

رئیس بنیاد ملی نخبگان تاکید کرد: اگر بخواهیم کشورمان دارای اقتصاد مبتنی بر تولید و سرمایه و پیشرو در خلاقیت و نوآوری باشد و بخواهد به سمت اقتصاد استعداد محور حرکت کند لازمه آن این است که به استعدادهای خلاق و نوآور توجه شود و دراین راستا نباید به استعدادهای علمی دانشگاهی اکتفا کرد و به مقوله اختراع و نوآوری که تجلی خلاقیت و ابداع است، بیشتر بها داده شود.

وی یادآور شد: در گذشته به مقوله اختراع در این حد که در نهادی به نام اداره مالکیت های صنعتی اختراعات ثبت شود توجه می‌شد اما نهاد و برنامه ای که بتواند مسیر اختراعات را به سمت تجاری سازی و دستاورد هدایت کند در کشور سابقه نداشته است اما از زمان تشکیل بنیاد ملی نخبگان در سال 85 توجه به مخترعان به عنوان استعداد برتر بر اساس اساسنامه بنیاد مورد تاکید قرار گرفت.

رییس بنیاد ملی نخبگان با بیان این که یکی از روش‌های حمایتی بنیاد از اختراعات توسط سامانه ارزیابی علمی اختراعات صورت می‌گیرد، گفت: پس از ثبت نام مخترعان در این سامانه، اختراعات با کسب شرایط داشتن پایه علمی، تکراری نبودن و داشتن ارزش تجاری و کاربردی شدن مورد بررسی قرار می‌گیرند و در صورت تایید می‌تواند از حمایتهای بلاعوض یک تا سه میلیون تومانی بنیاد ملی نخبگان استفاده کنند.

وی افزود: در ادامه این حمایتها، بنیاد ملی نخبگان با راه‌اندازی جشنواره‌های منطقه‌یی اختراعات که توسط بنیادهای نخبگان استانی برگزار می‌شود، حمایت از کلیه اختراعات در کشور را فراهم کرده است.

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهور ادامه داد: به طور کلی از طریق سامانه ارزیابی علمی اختراعات و برگزاری جشنواره‌های ملی، استانی و منطقه‌یی اختراعات، نزدیک به ده هزار اختراع توسط بنیاد ملی نخبگان داوری شده که از میان آنها هزار و 886 اختراع مورد تایید قرار گرفته‌اند و از تسهیلات اولیه‌ی بنیاد ملی نخبگان برخوردار شده‌اند.

رییس بنیاد ملی نخبگان در خصوص نتایج کسب شده از برگزاری جشنواره‌های قبلی نوآوری و شکوفایی در بخش تجاری ‌سازی گفت: طی برگزاری جشنواره‌های دوم تا چهارم نوآوری و شکوفایی، زیر نظر بنیاد ملی نخبگان 33 میلیارد تومان قرارداد حق خرید اختراع و مشارکت در سرمایه‌گذاری برای تولید بین مخترعان و سرمایه‌گذاران منعقد شده است به طوری که در سال 88، چهار میلیارد تومان، در سال 89 ، 15 میلیارد تومان و در سال 90 ، 14 میلیارد تومان قرارداد امضاء شده است.

سلطانخواه با بیان این که موضوع حمایت از اختراعات منجر به علاقه نوآوران کشور به ثبت اختراع نیز شده است، تاکید کرد: تا سال 84 تعداد کل اختراعات ثبت شده در ایران شش هزار اختراع بود اما از سال 84 تا پایان سال 90، 37 هزار اختراع در کشور ثبت شده که شاهد رشد 600 درصدی در ثبت اختراع از سال 84 تا 90 بوده‌ایم.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با بیان اینکه موضوع تجاری شدن اختراعات و ایجاد کسب و کار دانش بنیان و در نهایت حمایت از شرکتهای دانش بنیان مرحله‌ی نهایی کار است، گفت: طی دو ماه گذشته پس از ابلاغ آیین‌نامه‌ اجرایی قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان و عنایت ویژه رییس جمهور کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانش‌بنیان و نظارت بر اجرا با حضور نمایندگان صندوق نوآوری و شکوفایی، وزارتخانه‌های بهداشت، علوم، صنعت، دفاع و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تشکیل شده است.

وی با بیان اینکه معاون علمی و فناوری رییس جمهور نماینده‌ی رییس شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری و رییس این کارگروه است، گفت: این کار گروه با هماهنگی دستگاه‌های عضو تاکنون هفت جلسه تشکیل داده که در حال حاضر آیین‌نامه شناسایی و تشخیص صلاحیت شرکتهای دانش بنیان نهایی و سامانه مرتبط با آن نیز راه‌اندازی شده است که به زودی اعلام عمومی خواهد شد تا شرکتهای دانش بنیان به صندوق نوآوری و شکوفایی و سایر دستگاه‌های حامی معرفی شوند.

سلطانخواه در ادامه خاطرنشان کرد: در راستای حمایتهای بنیاد ملی نخبگان از تجاری سازی اختراعات در طول سال آیین‌نامه‌ای را تدوین کرده ایم که به زودی به بنیادهای استانی نخبگان ابلاغ خواهد شد. بر این اساس بنیادهای استانی نخبگان می‌توانند حداکثر پنج طرح را که از سوی نخبگان آن استان تجاری شده و به صورت شخصیتهای حقوقی درآمده‌اند جهت دریافت حمایتهای تسهیلات وام به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری معرفی کنند. رییس بنیاد ملی نخبگان همچنین از انتخاب اختراعات برجسته‌ی و دارای نوآوری حاضر در پنجمین جشنواره بین‌المللی نوآوری و شکوفایی برای کمک به ثبت بین‌المللی آنها خبر داد.

• ۱۷ بهمن, ۱۳۹۱