جمعی از دانشگاهیان استان یزد در نشست اعضای انجمن اسلامی استادان که به میزبانی دانشگاه یزد برگزار شد، با دکتر عارف عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی دیدار و گفتگو کردند.

به گزارش روابط عمومی پارک و به نقل از وزارت علوم، دکتر محمد رضا عارف با تأکید بر نگاه کلان کشور در استفاده هرچه بهتر از توانمندیهای نخبگان گفت: تنها راه ارتقای شاخصها و بهبود کیفیت، توجه به نیروی انسانی نخبه کشور است.
وی با دفاع از تجاری‌سازی تحقیقات، ایجاد “منطقه آزاد علم و فناوری” را بهترین راهکار برای شناسایی نخبگان کشور و استفاده بهینه از توانمندیهای ارزنده آنان توصیف کرد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به برنامه‌ریزیهای انجام گرفته برای راه‌اندازی منطقه آزاد علم و فناوری در دو استان یزد و سمنان گفت: استان یزد در این منطقه ویژه دیده شده است چراکه دارای توانمندی است و پیشرفت سریع دانشگاهی به ویژه رشته‌های پزشکی در این استان نشان‌دهنده توانمندی و ظرفیت بالای استان یزد است و با توسعه خوبی که دانشگاه‌های استان یزد داشته‌اند و نیروهای برجسته و کیفی که در اختیار دارند باید در تبدیل علم به ثروت ملی تلاش کنند.
وی با اشاره به اینکه شرایط جدید کشور توقعات و سرمایه‌های اجتماعی جدید را خلق کرده است، گفت: دولت و نخبگان وظیفه دارند این سرمایه جدید که ایجاد شده است را حفظ کنند، نقد گذشته لازم است ولی مچ گیریها می‌تواند زمان را از ما بگیرد و نتیجه‌ای در بر نداشته باشد لذا باید با نگاه به آینده حرکت کنیم، ضمن اینکه اختلاف نظر برای پیشرفت لازم است به شرطی که اصول را رها نکنیم و دو جناح اصلاح‌طلب و اصول گرا هم در تاکتیکها با یکدیگر اختلاف نظر دارند و نه در اصول و اعتقاد و نباید فراموش کرد که انقلاب با دو بعد جمهوریت و اسلامیت به پیروزی رسید و باید همیشه این روند حفظ شود.
دکتر عارف اظهار داشت: سفرهای استانی که تاکنون انجام داده‌ام با هدف سیاسی نبوده است و این جلسه نیز یک جلسه دانشگاهی خواهد بود و در همه دانشگاه‌ها که تاکنون حضور داشتم مشاهده می‌شود دغدغه‌های دانشگاهی عمدتا یکسان است لذا برای مواردی همچون آزمون دکترا و آئین نامه ارتقای اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها به زودی تصمیمات سامان دهنده‌ای اتخاذ خواهد شد.
وی از نیروی انسانی به عنوان مزیت اصلی کشور یاد کرد و گفت: به اشتباه فکر می‌شد مزیت کشور ما نفت است در حالیکه ارزش روز کلیه ظرفیتهای زیر زمینی کشور 3 میلیارد بشکه نفت است که از تولید ناخالص برخی کشورها کمتر است و این بخوبی نشانگر آن است که ما از مزیت اصلی که نیروی انسانی است غافل بودیم، سند چشم انداز هم مبتنی بر همین نگاه و بر اساس توسعه علم و فناوری شکل گرفت و الان چیزی که به عنوان چالش می‌تواند مطرح شود وضعیت تولید مقالات ISI در کشور است که با افزایش کمی و رکود کیفی مواجه است. باید در نظر داشت که این افزایش آمار در تولید مقالات علمی چقدر از واردات را کاهش داده است؟ چقدر از آن باعث افزایش صادرات و افزایش ثروت ملی شده است؟ که به نظر می‌رسد روند، روند مطلوبی نبوده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در یک بازه زمانی نیاز به افزایش کمی تعداد مقالات بود و برنامه‌ریزی ها هم در همین راستا انجام شد ولی به خوبی مهار نشد و امروز کیفیت مقالات ما نگران کننده است. با این حال جهت گیری ها به سمت توسعه علم و فناوری تغییر کرده و در صورتیکه با این جهت گیری به پیش برویم شاخصهای اقتصادی ما نیز تعدیل خواهند شد.
وی در خاتمه افزود: با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، نشاط اجتماعی به جامعه برگشت و برای اینکه این فضا حفظ شود و ارتقا پیدا کند باید تلاش کنیم و همت ما در بنیاد غیرسیاسی امید هم همین موضوع است و دانشگاه‌ها هم باید بدانند که توسعه علم در فضای بسته ممکن نیست، به همفکری نیاز دارد و ممکن است آرای مخالف هم وجود داشته باشد لذا باید با ایجاد محیطی امن از خودسانسوری پرهیز شود و استقلال به دانشگاه‌ها برگردد.

• ۲ تیر, ۱۳۹۳