بسم الله الرحمن الرحیم

یا مقلب القلوب و الابصار، یا مدبر اللیل و النهار، یا محول الحول و الاحوال حول حالنا الی احسن الحال

کشور نیازمند جهاد علمی در همه رشته ها و عرصه هاست و اینجانب با دقت و وسواس و دلواپسی این مسئله بسیار مهم را دنبال خواهم کرد

من این سال را «سال جهاد اقتصادی» نامگذاری میکنم و از مسئولان کشور، چه در دولت، چه در مجلس، چه در بخشهای دیگری که مربوط به مسائل اقتصادی میشوند و همچنین از ملت عزیزمان انتظار دارم که در عرصه اقتصادی با حرکتِ جهادگونه کار کنند، مجاهدت کنند. حرکت طبیعی کافی نیست؛ باید در این میدان، حرکت جهشی و مجاهدانه داشته باشیم.

مقام معظم رهبری “مدظله العالی”

آغاز سال جدید و ایام زیبای بهار را که مزین به کلام رهبر فرزانه انقلاب و ملقب به سال “جهاد اقتصادی” شد را به کلیه همکاران محترم، فنافرینان پرتوان و سربازان این جهاد مقدس، مستقر در مجموعه پارک علم و فناوری یزد و پارک های کشور و ملت شریف ایران صمیمانه تبریک و تهنیت گفته و سالی سراسر توفیق و شادکامی را برایتانآرزومندم.
در فاصله ی زمانی کوتاه شهریور 1389 تا نوروز 1390، حضرت آیت الله خامنه ای دو جهاد مقدس را به این معنا که “جهاد در هر عرصه ای تلاش برای در هم شکستن موانع و معارضه هاست” با عناوین “جهاد علمی” و “جهاد اقتصادی”، نیاز اساسی کشور دانستند و بر تلاش و همت مسئولین و مردم در تحقق آن تاکید فرمودند تا جایی که فرمودند: “حرکت طبیعی کافی نیست؛ باید در این میدان، حرکت جهشی و مجاهدانه داشته باشیم” و این دو جهاد را نیز به زیبایی به ذات حضرت حق متصل کردند و فرمودند: “وقتى انسان براى اعلاى کلمه‌ى حق، اعلاى کلمه‌ى اسلام، عزت بخشیدن به امت اسلامى و ملت مؤمن و مسلمان ایران تلاش می‌کند، این جهاد می‌شود جهاد فى‌سبیل‌اللَّه. آن وقت در این تلاش، برکات و عظمت و شأن جهاد فى‌سبیل‌اللَّه وجود دارد”.
ایشان در مهرماه سال 1389 در دیدار با نخبگان به ماموریت اصلی پارک های علم و فناوری اشاره نمودند یعنی زنجیره تبدیل ایده به محصول و فرمودند: “باید چرخه ای بوجود آوریم که در آن ایده های ذهنی نخبگان و نابغه ها، به مراکز علمیتحویل شود تا پس از پرورش علمی این ایده ها، نخبگان فناوری و صنعتی با کار و تلاشجدی، آنها را به محصولات صنعتی و غیرصنعتی تبدیل کنند و دستگاههای ذیربط نیز زمینهتولید و تجاری کردن این محصولات را فراهم سازند”. و در ادامه فرمودند “محاسبات دقیق نشان می دهد علم و دانش، مبنای واقعی اقتدار مادی و معنوی هر کشور است و هر ملتی در این رقابت عقب بماند مجبور به پیروی از دیگران است”
بدین ترتیب پارک های علم و فناوری به عنوان دانشگاه های نسل سوم اصلی ترین رکن توسعه ایده پردازی، خلاقیت و نوآوری، فنافرینی و تجاری سازی و نهایتا استقلال اقتصادی، فصل الخطاب هر دو جهاد علمی و اقتصادی اند. مخاطب بودن مایه مباهات است و لی سنگینی مسئولیت با نگاه به ظرفیت و توان بس طاقت فرساست. در این جهادین شریفین سربازان پارک ها شرکت های دانش بنیان اند که به منظور هم‌افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور و تجاری سازی در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان تشکیل شده اند و در افق چشم انداز می بایست رشد کمی و کیفی بالایی را داشته باشند.
رسیدن به راهبرد های ترسیم شده، جز بروش جهادی غیر ممکن است. لذا اگر به شرکت های دانش بنیان موجود بسنده کنیم، به اختراعات و ابتکارات ثبت شده و تایید شده راضی شویم و حجم محصولات تجاری شده داخلی و خارجی برایمان بزرگ جلوه کنند، قافیه را باخته ایم. چشم انداز ایجاد قطب های ملی فناوری است و مطرح بودن در عرصه بین المللی منطقه از اهداف سند علمی است و لذا برای اینکه بتوانیم حداقل سهمو تکلیف خود را ادا کنیم هر متخصص و کارشناس در هر تیم از هر شرکت دانش بنیان می بایست برنامه داشته باشد. شرکت ها برای تسخیر همیشگی بازار نسخه های جدیدی از محصول را تجاری کنند و یا با تغییر ایده محوری به محصولات با ارزش افزوده بالاتر بیاندیشند و شبکه های واحد های فناور همگن به عنوان اصلی ترین زیر ساخت های ایجاد هم افزایی و بازار نقش مردمی خود را در مدیریت توسعه فناوری کشور ایفا نمایند.
و اما رسالت دولتمردان به عنوان حامیان و عقبه این دو جهاد مقدس، بسیار سنگین است: حمایت قانونی و نظارت بر اجراء،حمایت های مالی و معنوی، ثبات در تصمیمات، رسیدن به باور ملی در خصوص توانمندی‌ شرکتهای دانش بنیان، توسعه و ترویج فرهنگ فنافرینی، جلوگیری از موازی کاری و مهم تر از همه ایجاد زیر ساخت های پژوهشی، فناوری و بازار از جمله وظایفی است که می بایست به شکل جهادی در کنار پارک ها قرار گیرد.
سال 1389 به خود می بالد که قانون شرکت های دانش بنیان در ماه های انتهایی آن به تصویب رسید. حمایت های ویژه مالی، معافیت ها، روابط کار و بازار از شرکت ها و موسسات مشمول قانون بخشی از رسالت دولتمردان را سبک نمود لذا ایجاد آیین نامه های اجرایی و اجرای دقیق آن بطوری که کارگزاران این قانون تنها مراجع تشخیص و تفسیر باشند شاه بیت این مرقومه است و لازمه جهادی آنگونه.
پارک علم و فناوری یزد در حالی که سالی سرشار از تلاش و تجربه را در حوزه های گوناگون پشت سرگذاشت برنامه پنج ساله اول خود را با تحقق کلیه اهداف سپری نمود و با انگیزه­ای جهادی سال جدید را آغاز می نماید و برنامه های گسترده ای را ذیل برنامه پنج ساله دوم خود جهت نیل به راهبردهای مطروحه در سر دارد. توسعه شبکه مراکزرشد اقماری در کلیه شهرستان های استان، اجرای طرح جامع و پردیس جدید، اتمام و بهره برداری از مراکز رشد فناوری اقبال، اخذ مجوز و ایجاد سازمان عامل و ایجاد منطقه ویژه فناوری یزد، حضور قدرتمند درنمایشگاه های داخلی و خارجی، اخذ مجوز مراکز رشد فناوری “مدیریت و علوم انسانی”، “نانو تکنولوژی” و فنی و مهندسی، ایجاد 7 شبکه واحد های فناور همگن استانی، ثبت ملی جشنواره ایده های برتر و جذب حمایت های مرتبط، جذب 10 برابری شرکت های دانش بنیان جدید و افزایش کمی و کیفی محصولات از جمله این برنامه هاست که از سال گذشته آغاز گردیده است.
امید آن داریم تا به یاری خداوند متعال و با همت جهادی تمامیهمکاران در بخش­های مختلف و به ویژه موسسات مستقر، در سال جاری، که نخستین سال ازاجرای برنامه توسعه پنج ساله دوم پارک علم و فناوری یزد می باشد بتوانیم گامهاییبزرگ و اساسی در مسیر تحقق چشم انداز و انجام رسالت­های تعیین شده در سند توسعهراهبردی برداریم.
علی رضا یاراحمدی بافقی
رئیس پارک علم و فناوری