مدیر عامل شرکت احیاگران کشاورزی خشکبوم:

شرکت احیاگران کشاورزی خشکبوم در قالب شرکت تعاونی و به عنوان هسته ی فناور از سال 93 در مرکز رشد زیست فناوری پارک علم و فناوری یزد مستقر شده و در زمینه افزایش سازگاری محصولات کشاورزی مناطق خشک و فراخشک و مقاوم سازی کشاورزی در برابر تنش های کم آبی و خشکسالی به فعالیت خود ادامه می دهد. متن زیر حاصل گفتگو با محمد اکرامی، مدیر عامل این شرکت است که با هم می خوانیم:

لطفا ابتدا مختصری از شرکت و شروع فعالیت آن بگویید.

شرکت احیاگران کشاورزی در سال 1394 مجوز و تاییدیه شرکت دانش بنیان را از طرف معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری کسب نمود. این شرکت دانش بنیان، هم اکنون به عنوان اولین شرکت دانش بنیان فعال در بخش کشاورزی استان یزد در راستای مقاوم سازی کشاورزی خشکبوم در برابر کم آبی و تنش های محیطی به فعالیت می پردازد.

هدف از تاسیس این شرکت چه بوده است؟

هدف از تاسیس این شرکت، تجاری سازی فناوری های نوین در بخش کشاورزی به منظور حداکثر نمودن عملکرد در واحد سطح، افزایش سازگاری محصولات کشاورزی مناطق خشک و فراخشک و مقاوم سازی کشاورزی در برابر تنش های کم آبی و خشکسالی، بهینه سازی الگوی کشت کم آبخواه و شور پسند در بخش کشاورزی با توجه به آب مجازی، اقدام به اجرای مدیریت ریسک خشکسالی کشاورزی در کنار مدیریت بحران خشکسالی، تحقیق، توسعه و ترویج شیوه های نوین آبیاری به منظور کاهش و بهینه سازی مصرف آب کشاورزی بوده است.

این مرکز بر اساس چه اولویت هایی به مرکز رشد راه یافت؟

مهمترین اولویتی که باعث راهیابی هسته دانش بنیان احیاء گران کشاورزی خشکبوم به مرکز رشد زیست فناوری پارک علم و فناوری استان یزد شد، مقاوم سازی کشاورزی خشکبوم ( مناطق خشک) در برابر کم آبی و آسیب پذیری خشکسالی بوده است.

از عملکرد شرکت در سال گذشته بگویید ؟

طراحی و اجرای پارک آبخیز با استفاده از فناوری مقاوم سازی درختان فضای سبز به کم آبی و تنش های محیطی در منطقه وحدت آباد شهرستان بهاباد یزد و همینطور اجرای پروژه های موفق کاشت گونه های گیاهی دارویی کاسنی و کور (capparis spinosa) با مشارکت مردمی به صورت پایلوت در روستای کمکوئیه و وحدت آباد بهاباد یزد از طرح های اخیر این شرکت بوده است. در حال حاضر نیز عمده ی فعالیت شرکت بر روی پروژه ی بهینه سازی الگوی کاشت باغی و زراعی مناطق خشک، با توجه به شرایط حاد کم آبی و خشکسالی استان یزد است.

مختصری از دستاوردها و افتخاراتتان تاکنون بگویید.

دستیابی به فناوری مقاوم سازی درختان بادام در برابر کم آبی و خشکسالی و ثبت اختراع آن ، کسب تاییدیه علمی اختراع و دریافت سطح سه بنیاد نخبگان در هفتمین جشنواره منطقه ای نوآوری و شکوفایی کویر- دانشگاه سیستان و بلوچستان، دریافت تندیس پژوهشگر برتر در زمینه مسائل مربوط به کم آبی و خشکسالی در اولین جشنواره ملی فناوری‌های «آب، خاک و محیط‌ زیست» کشور- خرداد94 و دریافت تاییدیه علمی و گواهینامه حسن انجام کار در اجرای پروژه پارک آبخیز وحدت آباد با استفاده از فناوری مقاوم سازی درختان فضای سبز به کم آبی و تنش های محیطی را می توان از دستاورد های شرکت احیا گران خشکبوم کشاورزی دانست.

خدمات ارائه شده توسط پارک علم و فناوری یزد تا چه اندازه در پیشبرد اهدافتان تاثیرگذار بوده است؟

راهیابی هسته دانش بنیان احیاگران کشاورزی خشکبوم به مرکز رشد زیست فناوری(BT) پارک علم و فناوری یزد نقطه ی عطفی در پیشبرد اهداف این شرکت بود و با این واسطه توانستیم از راهنمایی ها و حمایت های ارزنده آن مرکز، در پیشبرد اهداف این هسته دانش بنیان استفاده کنیم.

از مهمترین مشکلاتی که در حال حاضر بر سر راه شرکت قرار دارد، بگویید.

کمبود اعتبار و کافی نبودن سرمایه در گردش به علت نوپا بودن شرکت های فناور از مهمترین مشکلاتی است که در حال حاضر بر سر راه این شرکت ها قرار دارد.

در پایان اگر درخواستی از مسئولین پارک و استان دارید بفرمایید.

ضمن تشکر از همکاری و همراهی مسئولان پارک علم و فن آوری که در طول این مدت یاری رسان شرکت بودند از مسئولین پارک و استان می خواهم با توجه به مسئله کم آبی و خشکسالی استان، توجه و حمایت مادی و معنوی بیشتری به ایده ها ی فناورانه نخبگان و شرکت های دانش بنیان نوپا به ویژه در بخش کشاورزی داشته باشند، تا گام های ارزشمندی در زمینه مدیریت خشکسالی و کم آبی کشور و بخصوص استان یزد برداشته شود.

• ۱۰ مهر, ۱۳۹۵