میزگرد تخصصی «تاثیر هماهنگی شرکت‌های فناور و کارخانجات تولیدی در صادرات محصولات نساجی»، 24 دی 97، با حضور مجتبی دستمال چیان، رئیس انجمن نساجی یزد، مهدیه خجسته، مدیرعامل شرکت نساجی بافت گستر و علی اصغر خاکپور، مدیرعامل شرکت دانش بنیان آپافن، به دعوت پارک علم و فناوری یزد و در محل خبرگزاری ایلنا برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری یزد، این میزگرد با هدف بررسی وضعیت صنعت نساجی از منظر ارتباط این صنعت با شرکت های دانش بنیان و فناور و نیز شناسایی مشکلات و معضلات صادراتی پیش‌روی برگزار شد.
مجتبی دستمال چیان، رئیس انجمن نساجی یزد در این نشست با بیان اینکه در گذشته شهر یزد را به خاطر پارچه های زیبایش می شناختند، گفت: به جرات می توان گفت شهر یزد نامدارترین شهر در صنعت نساجی در ایران است.
وی افزود: سهم صنعت نساجی در اشتغال زایی و ایجاد ارزش افزوده بسیار بالاست و بنابراین باید به آن توجه ویژه ای داشت.
دستمال چیان با اشاره به کم شدن ارزش پول کشور، گفت: باید روی کالاهایی که مزیت نسبی داریم صادرات انجام دهیم.
وی افزایش قیمت مواد اولیه را از مشکلات پیش روی صنعت نساجی برشمرد و افزود: صادرات در حال حاضر توجیه ندارد چون به دلیل افزایش قیمت دلار مواد اولیه گران خریداری می شود و باید اجناس را با قیمت بالا بفروشیم و بنابراین امکان از دست دادن بازار وجود دارد.
رئیس انجمن نساجی یزد، قاچاق را یکی از معضلات مهم این صنعت عنوان و تصریح کرد: محصولات قاچاق به دلیل عدم پرداخت مالیات و نداشتن تعرفه، قیمت کمتری نسبت به تولیدات داخلی دارند که رقابت پذیری را دشوار کرده است.
وی با بیان اینکه مشکل واحدهای نساجی نداشتن تکنولوژی نیست، اظهار داشت: سرعت تولید و تحویل کالا، کیفیت و طراحی مناسب و قیمت تمام شده، از عوامل موثر بر صادرات است.
دستمال چیان افزود: ایجاد و توسعه شرکت های صادراتی در قالب کنسرسیوم‌ها و شرکت‌های بازرگانی، تحقیقات هدفمند و منسجم با نگاه به صادرات و کاهش هزینه های مطالعاتی، نقش موثری در توسعه صادرات دارد.
گره مشکلات تولیدی واحدهای نساجی به دست شرکت های دانش بنیان باز می شود
در این نشست علی اصغر خاکپور، مدیر عامل شرکت آپافن، مستقر در پارک علم و فناوری یزد، با بیان اینکه شرکت آپافن در زمینه تولید و تعمیر برخی از دستگاه های صنعت نساجی فعالیت می کند، گفت: حدود 4 سال است که شرکت به عنوان شرکت دانش بنیان شناخته شده و دو محصول دانش بنیان دارد.
وی با انتقاد از عدم اعتقاد تولیدکنندگان نساجی به اقتصاد دانش بنیان، گفت: دولت هم که بخش عمده ای از اقتصاد کشور را در دست دارد باید به این اعتقاد داشته باشد که در صورت حمایت، اکثر این تکنولوژی ها توسط نخبگان داخلی کشور با کیفیت بالا تولید می شود.
خاکپور با اشاره به اینکه در کارخانه ها همچنان با روش سنتی تولید انجام می شود، گفت: اگر خلاقیت و نوآوری به این صنعت وارد شود و از شرکت های دانش بنیان مطالبه گری شود، در همه صنایع از جمله صنعت نساجی شاهد موفقیت های چشمگیری خواهیم بود.
خاکپور افزود: متاسفانه شرکت های فعال در این حوزه از نظر بنیه مالی ضعیف هستند و جهت برند شدن باید مدت زمان طولانی را طی کنند. بنابراین نیاز است که دولت از آنها حمایت کند تا این فاصله زمانی کم شود.
وی تصریح کرد: گره مشکلات تولیدی واحدهای نساجی به دست شرکت های دانش بنیان باز می شود به شرطی که از نظر تامین مالی مورد حمایت قرار گیرند.
کیفیت بالا، به روز بودن و قیمت تمام شده قابل رقابت، از مسائل مهم و تاثیرگذار در صادرات
مهدیه خجسته، مدیرعامل شرکت نساجی بافت گستر نیز در ادامه با بیان اینکه شرکت بافت گستر ۱۱ سال است که در حوزه نساجی فعالیت کرده و در پارک یزد مستقر است، گفت: کار اصلی ما بحث طراحی پارچه بوده و در زمینه آموزش نیز فعالیت می کنیم.
وی با انتقاد از نگاه سنتی کارخانجات تولیدی نساجی در یزد، اظهار داشت: متاسفانه اکثر کارخانجات تولیدی در برابر استفاده از دانش و فناوری مقاومت دارند این در حالی است که شرکت‌های فناور مستقر در پارک علم و فناوری یزد پتانسیل بالایی در حوزه فناوری دارند و باید بسترهای لازم جهت ارتباط آنها با واحدهای تولیدی آماده شود.
خجسته افزود: به نظر می رسد باید قوانین و مقرراتی برای صدور مجوز تولید در نظر گرفت تا تولیدى ها و کارخانجات مجبور به استفاده از دانش و فناورى شرکت هاى فناور و دانش بنیان شوند.وی کیفیت بالا، به روز بودن و قیمت تمام شده قابل رقابت را از مسائل مهم و تاثیر گذار در صادرات عنوان کرد و تصریح کرد: باید در صادرات محصولات نساجی از جمله قطعات ماشین آلات و لوازم یدکی و محصولات تولید شده مانند پارچه، به این نکات توجه داشت.
خجسته برگزاری دوره های آموزشی برای تولیدکنندگان نساجی را از جمله راه های بهره مندی آن ها از شرکت های دانش بنیان دانست و گفت: به نظر می رسد وجود اجبار برای حضور تولیدکنندگان در این دوره ها می تواند موثر باشد.

• ۱۵ بهمن, ۱۳۹۷