معاون وزیر آموزش و پرورش در گفتگو با روابط عمومی پارک علم و فناوری یزد مطرح کرد:

هشتمین دوره مسابقات ملی ابتکارات و نوآوری دانش آموزی 4 و 5 آذر سال جاری توسط پارک علم و فناوری یزد و در محل دانشگاه یزد برگزار خواهد شد. طبق تفاهم نامه منعقده میان پارک علم و فناوی یزد، وزارت آموزش و پرورش و اداره کل آموزش و پرورش استان یزد امسال نیز این مسابقات با حمایت وزارت آموزش و پرورش برگزار خواهد شد. به همین بهانه با علی زرافشان، معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش به گفتگو نشستیم که با هم می خوانیم:

1- ارزیابی جنابعالی از برگزاری هفتمین دوره ی مسابقات ابتکارات و نوآوری دانش آموزی به صورت ملی در سال گذشته چیست؟

هفتمین دوره مسابقات ابتکارات و نوآوری دانش آموزی در سطح ملی با حضور بیش از 22 استان کشور در یزد برگزار شد که استان های یزد، اصفهان و هرمزگان دارای بیشترین شرکت کننده در این دوره از مسابقات بوده اند. در هفتمین دوره مسابقات 874 دانش آموز در قالب 401 تیم در رشته های رباتیک، شیمی، زیست شناسی(جراحی)، اپلیکیشن نویسی اندروید، نجوم و هوافضا به رقابت پرداختند که رشته های اپلیکیشن نویسی اندروید، نجوم و هوافضا به رشته های این دوره از مسابقات اضافه شده و استقبال خوبی از این رشته ها صورت گرفت. همچنین هفتمین دوره، اولین دوره ای بود که دانشگاه UPM مالزی به عنوان حامی بین المللی حضور داشته و با توجه به اینکه دوره هفتم نخستین سال ملی شدن این مسابقات بود ما شاهد حضور اکثر استان های کشور در این مسابقات بودیم.

امیدواریم در دوره هشتم مسابقات، ادارات کل آموزش و پرورش استان ها نسبت به شناسایی و معرفی دانش آموزان به این مسابقات همت نموده و زمینه برگزاری پر شور این دوره را فراهم نمایند. از نکات برجسته این مسابقات تجمیع مسابقات در حوزه های علمی – فناوری و مهارتی است که دانش آموزان می توانند نسبت به علاقمندی خودشان در این رویداد علمی شرکت کنند.

2- اهداف انعقاد تفاهم نامه سه جانبه میان پارک و علم و فناوری یزد، وزارت آموزش و پرورش و اداره کل آموزش و پرورش استان یزد را چگونه ارزیابی می کنید؟

وزارت آموزش و پرورش به منظور ایجاد یکپارچگی در برگزاری مسابقات با موضوع خلاقیت و نوآوری، مسابقات ملی ابتکارات و نوآوری دانش آموزی را مورد حمایت قرار داده است و با توجه به تجارب استان یزد در برگزاری شش دوره مسابقات به صورت استانی و کیفیت مناسب برگزاری آن، دبیرخانه این مسابقات را به استان یزد واگذار نموده است. لذا مهمترین هدف از تفاهم نامه با پارک علم و فناوری یزد رسیدن به یک وحدت رویه به منظور ارتقاء مسابقات در حوزه های علمی، مهارتی و فناوری های نوین در سطح کشور بوده است.

3- ورود پارک علم و فناوری به حوزه دانش آموزی را چگونه ارزیابی می کنید؟ به نظر جنابعالی عملکرد پارک علم و فناوری یزد در برگزاری این مسابقات چگونه بوده است؟

با توجه به لزوم پیاده سازی نظام نوآوری در سطوح مختلف وزارت آموزش و پرورش خصوصا پژوهش سراهای دانش آموزی و به منظور تحقق اقتصاد دانش بنیان، همکاری با پارک های علم و فناوری به عنوان متولیان اصلی کار آفرینی و اقتصاد دانش بنیان در دستور کار قرار گرفته است تا بدین واسطه این رویکرد در حوزه دانش آموزی نیز فعال شود.

لذا وزارت آموزش و پرورش با در نظر گرفتن ظرفیت پارک های علم و فناوری و شرکت های خصوصی آن مجموعه، از همکاری با پارک های علم و فناوری استقبال می نماید.

پارک علم و فناوری یزد پیشتاز ورود به حوزه دانش آموزی در بین پارک های سراسر کشور است و برگزاری مسابقات ملی ابتکارات و نوآوری نشان از دور اندیشی مدیریت پارک در حوزه نوآوری، داشتن روحیه کار تیمی و گروهی در بدنه کارشناسی این پارک می باشد. پارک علم و فناوری یزد با بهره مندی از تمامی ظرفیت ممکن در استان سعی نموده به بهترین شکل ممکن این مسابقات را برنامه ریزی و اجرا نماید.

از نکات مهم در برگزاری این مسابقات شناسایی استعدادهای برتر دانش آموزان شرکت کننده بوده که پارک علم و فناوری یزد با تاسیس مرکز نوآوری این مهم را محقق ساخته است. البته به منظور توسعه این همکاری ها پیشنهاد می گردد در پارک های علم و فناوری، غرفه ای برا دانش آموزان خلاق و نوآوری که محصولی را اختراع و تولید نموده اند اختصاص یابد تا بدین وسیله بتوانند اثر خود را با کمک شرکت های دانش بنیان تجاری سازی نمایند.

4- تاکنون چه حمایت هایی از سوی وزارت آموزش و پرورش در راستای برگزاری هشتمین دوره مسابقات ملی ابتکارات و نواوری در سال جاری انجام شده است؟

وزارت آموزش و پرورش به منظور برگزاری پرشور این مسابقات اقداماتی را بر مبنای تفاهم نامه انجام داده است که از آن جمله می توان به واگذاری دبیرخانه مسابقات به استان یزد، برگزاری همایش کشوری با حضور نمایندگان وزارت آموزش و پرورش به منظور معرفی این مسابقات و تعیین آیین نامه های اجرایی، همکاری در تدوین آیین نامه اجرایی مسابقات و اطلاع رسانی به تمامی ادارات آموزش و پرورش سراسر کشور، همکاری در جلب حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در هشتمین دوره مسابقات ملی ابتکارات و نوآوری دانش آموزی، تعیین نمودن کمیته ای از وزارت آموزش و پرورش به منظور نظارت بر داوری هشتمین دوره مسابقات بنا به پیشنهاد پارک علم و فناوری یزد و تامین هزینه های سفر و حق ماموریت شرکت کنندگان همایش و مسابقات از سوی ادارت کل اشاره نمود.

5- وزارت آموزش و پرورش چه تدابیری برای برگزاری پرشور و استقبال بیشتر دانش آموزان از این دوره ی مسابقات ابتکارات و نوآوری اندیشیده است؟

وزارت آموزش و پرورش در سال جاری سعی داشته با اطلاع رسانی مناسب و به موقع مسابقات و ترغیب تمامی معاونین آموزشی، روسای آموزش متوسطه و روسای تکنولوژی و گروه های آموزشی استان ها جهت حضور در همایش و مسابقات نقش موثری در برگزاری هرچه پرشورتر این دوره ایفا نماید.

• ۱۲ آبان, ۱۳۹۵