برای اولین بار در پارک علم و فناوری کارگاه آموزشی عکاسی و حاشیه نمایشگاه عکس “زندگی با طعم فناوری ایرانی” برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری این کارگاه آموزشی در زمینه های نور پردازی بدون تجهیزات و ادیت فایل RAW برگزار شد.
به همین بهانه سراغ مدرس نام آشنا این کارگاه “محسن خیرخواه” رفتیم و درباره هنر عکاسی و ضرورت برگزاری اینچنینی با او به گفتگو نشستیم.
سلام. خودتان رو خدمت خوانندگان ما معرفی می کنید؟
با عرض سلام خدمت شما و خواننده های محترم سایت پارک علم و فناوری یزد. بنده محسن خیرخواه متولد سال 59 در شهر یزد هستم. رشته تحصیلی من در مقطع کارشناسی گرافیک و در کارشناسی ارشد عکاسی بوده و در حال حاضر به تدریس و انجام پروژه های عکاسی مشغول هستم.
کی و چگونه به عکاسی علاقه مند شدید؟
در دوره کارشناسی واحد درسی ای به اسم عکاسی داشتیم که پس از گذراندن آن به عکاسی علاقه مند شدم و تصمیم به ادامه تحصیل در این رشته گرفتم. در مقطع کارشناسی ارشد رشته تحصیلی خود را به عکاسی تغییر دادم و با توجه به علاقه ای که داشتم در دانشگاه هنر تهران قبول شدم. همچنین عکاسی حرفه ای و تدریس در این حیطه را زمانی که دانشجوی کارشناسی ارشد بودم آغاز کردم.
در چه دانشگاه هایی تدریس کردید؟
دانشگاه یزد، دانشگاه آزاد یزد، دانشگاه علمی کاربردی و پیام نور یزد، دانشگاه علمی کاربردی اصفهان و دانشگاه اصفهان از جمله دانشگاه هایی بودند که در آنها به تدریس پرداختم. همچنین در کنار تدریس دانشگاه چند سالی است یک آموزشگاه هنر عکاسی تاسیس کرده ام و در آنجا به آموزش هنرجویان می پردازم.
با توجه به اینکه سالیان دراز به تدریس عکاسی مشغول بوده اید، به نظر شما یک عکاس خوب باید چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
نه تنها عکاسی بلکه تمامی هنرها دو مولفه اصلی دارند که یکی فرم و دیگری محتوا است. توجه به این دو موضوع کلید موفقیت در هنر است. با توجه به اینکه عکاسی هنری رئال است و به صورت مستقیم با واقعیت سر و کار دارد، یک عکاس خوب باید قابلیت تلفیق دقیق واقعیت با ذهن خود و ارائه یک خروجی مناسب را داشته باشد.
از آنجایی که سال های زیادی در دانشگاه های یزد تدریس کرده اید و با عکاسان یزدی آشنا هستید، سطح عکاسان یزدی را چگونه ارزیابی می کنید؟ عکاسی یزد در کشور چه جایگاهی دارد؟
همانطور که به این موضوع اشاره کردم برای موفق بودن در عکاسی باید هم به فرم و هم به محتوا توجه داشت. این در حالی است که توجه بیشتر عکاسان یزدی به فرم است تا محتوا. در واقع توجه عکاسان یزدی بیشتر به بحث های تکنیکی عکاسی بوده تا مباحث نظری و دلیل این امر درآمدزایی در بحث های تکنیکی است که این بی توجهی به محتوا از کیفیت کار آنها کاسته است.
همچنین با توجه به توجه نکردن عکاسان یزدی به این مباحث، یزد جایگاه نازلی را در عکاسی کشور دارد.
در حال حاضر عکاسان استان با چه مشکلاتی روبرو هستند؟
یکی از مشکلات عکاسی حمایت نشدن توسط مسئولان است. با توجه به اینکه عکاسی هنری مخاطب عام ندارد باید سازمان های دولتی از این سبک حمایت ویژه کنند. یکی دیگر از مشکلات کم بودن آموزشگاه های عکاسی است که بخش خصوصی و دولتی باید به این حوزه وارد شوند و این خلا را جبران کنند.
نقش شبکه های اجتماعی همچون اینستاگرام و تلگرام را در صنعت عکاسی چگونه ارزیابی می کنید؟ گسترش این شبکه ها چه تاثیری بر عکاسی داشته اند؟
بزرگترین تاثیری که شبکه های اجتماعی بر عکاسی گذاشتند تشویق و علاقه مند کردن افراد مختلف به این هنر است.
با توجه به اینکه صرفه جویی در زمان یکی از مقوله های مهم در دنیای کنونی است، هنرهایی همچون عکس و فیلم به دلیل انتقال سریع اطلاعات به مردم، مخاطب بیشتری پیدا کرده اند و به همان نسبت علاقه مندان به این حوزه ها بیشتر شدند.
همچنین گسترش شبکه های اجتماعی موجب استفاده عکاسان از تجارب یکدیگر شده و استفاده درست و حرفه ای از این شبکه ها می تواند بار آموزشی نیز داشته باشد.
برگزاری کارگاه آموزشی های اینچنینی را تا چه اندازه برای ارتقا عکاسی موثر می دانید؟
آموزش همواره راحتترین، ارزانترین و سریعترین روش برای فراگیری در تمامی علوم و فنون است. به قول یکی از اساتید باید از آموزگار یاد بگیریم نه روزگار. موضوع دومی که اهمیت برگزاری وکارگاه آموزشی های اینچنینی را بیش از پیش نمایان می کند لزوم کار جمعی و استفاده از تجارب یکدیگر در بحث عکاسی است. کارگاه های آموزشی اینچنینی با تقویت کار جمعی می تواند باعث افزایش انگیزه در عکاسان می شود.
همانطور که می دانید نمایشگاه عکاسی ای با موضوع “زندگی با طعم فناوری ایرانی” در پارک علم و فناوری برگزار شد. با توجه به اینکه شما یکی از داوران این جشنواره بودید سطح آن را چگونه ارزیابی می کنید؟
یکی از مهمترین نکات این جشنواره برگزاری داوطلبانه آن توسط پارک بود که این موضوع بسیار ارزشمند بوده و جای تقدیر و تشکر دارد.
ولی این نمایشگاه مانند دیگر نمایشگاه ها نکات ضعفی نیز داشت. یکی از نکات ضعف گنگ بودن فراخوان عکاسی بود. همچنین فرم گرا بودن عکس ها به نسبت محتوا گرا بودن یکی از نقاط ضعف عکس ها بود.
مشکل دیگر دیده نشدن نمایشگاه بود. حتی اگر بهترین نمایشگاه ها هم برگزار شود ولی دیده نشود فایده چندانی ندارد. پیشنهاد من به پارک علم و فناوری برگزاری نمایشگاه های اینچنینی در مکان های عمومی است.
با توجه به اینکه هدف اصلی پارک علم و فناوری افزایش ثروت جامعه از طریق تشویق و ارتقا فرهنگ نوآوری و افزایش توان رقابت در میان شرکتها و مؤسساتی است که متکی بر علم و دانش است، به نظر شما عکاسی چگونه می تواند برای رسیدن به این هدف کمک کند؟
عکاسی برای رشد همه علوم کمک کرده است. یکی از مهمترین کارکردهای عکاسی، عکاسی رسانه ای و اطلاع رسانی و تبلیغ است. هنر عکاسی با توجه به این کارکردهای خود می تواند کمک قابل توجهی به پارک علم و فناوری کند. به اعتقاد بنده با توجه به ظرفیت های بالای پارک علم و فناوری عکاسی می تواند سهم زیادی در معرفی آن ایفا کند.