مدیرعامل شرکت مشاورین علم و صنعت یزد:

شرکت مشاورین علم و صنعت یزد، از سال 87 فعالیت خود را آغاز و از سال 80، همزمان با تاسیس پارک علم و فناوری در این پارک مستقر شد. زمینه فعالیت این شرکت صنایع معدنی، آب و کیفیت منابع آب است.

متن زیر حاصل گفتگو با مجتبی مرآت، مدیرعامل این شرکت است که با هم می خوانیم:

لطفاً ابتدا مختصری از شرکت و شروع فعالیت آن بگویید.

سال 78، پس از اتمام دوران تحصیل به همراه برخی از اساتید رشته مهندسی معدن، اقدام به تاسیس شرکتی با محوریت انجام پروژه‌های پژوهشی، برنامه‌های مطالعات سنجی معادن استان نموده و با شروع فعالیت پارک علم و فناوری یزد به عنوان یک شرکت ثبت شده مستقل، به عضویت پارک درآمد. این شرکت پس از گذراندن دوره ای در مرکز رشد زیست فناوری، به عنوان یکی از نخستین شرکت‌های مستقر در مرکز اقبال آغاز به کار کرد.

– سرمایه اولیه‌تان برای شروع به چه صورت بود؟

پس از دریافت تسهیلات از صندوق پژوهش و فناوری استان،فعالیت خود را با سرمایه اولیه دو میلیون تومان آغاز کردیم.

– مختصری از زمینه‌های فعالیت شرکت بگویید.

شرکت مشاورین علم و صنعت یزد در زمینه صنایع معدنی، کیفیت منابع آب و تاثیرگذاری عوامل انسانی بر روی آن، تاثیرگذاری صنایع بر آب‌ دشت‌ها، فناوری مواد معدنی، فعالیت دارد.

خوشبختانه با مجوز فناوری پارک شرکت توانست بدون کمک هیئت علمی دانشگاه، پروژه های پژوهشی را ادامه داده و مستقیما باشرکت سهامی آب منطقه ای واداره صنایع معادن، قراردادهای پژوهشی منعقد کند.

در حال حاضر نیز فعالیت‌های تحقیقاتی این شرکت در زمینه‌های فرآوری مواد معدنی، زمین شناسی منابع آب وکیفیت آب در محیط زیست مرتبط با زمین شناسی معادن بهسازی لندفیلد و محل دفن پسماندهای شهر یزد و وضعیت آبخوان استان پیگیری می‌شود.

– مختصری از دستاوردها و افتخاراتتان تاکنون بگویید.

اغلب دستاوردهای شرکت مشاورین علم و صنعت یزد جنبه ی علمی- پژوهشی داشته و به تدریج به سمت فناوری طرح های پژوهشی (چرخه ی ایده تا محصول پارک) از جمله فناوری ماده معدنی گل سفید یا کمپلکس کربنات کلسیم منزیم رفت. این فناوری در گذشته به روش فیزیکی و فنی قابل اجرا نبوده و برای نخستین بار با کمک تسهیلات پارک به صورت پایلوت و روش نیمه صنعتی به اجرا در آمده و ثبت اختراع شد.

از دیگر دستاوردهای این شرکت می توان به نتایج تحقیقات اشاره کرد که به صورت مقالات در همایش‌های داخلی و خارجی شرکت داده شده و اعتبار حاصل از آن ها موجبات صادرات مختصری معادل حدود 10 هزار دلار بصورت غیر مستقیم به کشور هلند را فراهم آورد البته به دلیل وجود تحریم ها ادامه این صادرات امکان پذیر نشد.

– این شرکت می‌تواند تنها با اکتفا به دانش فعالیت کند و یا سرمایه مادی خاصی هم نیاز دارد؟

کار علمی- پژوهشی به تنهایی راهگشا نیست و حتماً باید در کنار آن تجاری سازی نیز انجام شود. تجاری سازی نیز همراه با نقدینگی انجام شده و نیاز به حمایت مالی دارد به عبارت دیگر در روند تولید یک محصول لازم است که از زمان عرضه محصول تا زمانی که تبدیل به نقدینگی شده و به چرخه تولید باز می گردد، حمایت مالی صورت گیرد. به همین منظور شرکت مشاورین علم و صنعت یزد هر سال 20 درصد از فروش خود را صرف تحقیقات می کند.

– از عملکرد شرکت در سال گذشته بگویید و اینکه در سال جدید تاکنون با چند درصد پیشرفت روبرو بوده‌اید؟

در سال گذشته با بیست ملیون تومان سرمایه اولیه کار روی محصول را آغاز کرده و با حدود 5 تن محصول تولیدی تاکنون 500 میلیون تومان به صورت نیمه صنعتی فروش داشته است. این درحالی است که شرکت ظرفیت تولید تا حدود 10 تن را نیز دارد اما به دلیل اینکه محصولات نیمه صنعتی و پایلوت بوده و در کنار تولید، نیاز به آزمایشگاه هایی برای تغییر کیفیت سایز و مصارف محصول وجود دارد، امکان تولید بیش ازین میسر نیست

– آیا راهکاری برای شناخت بیشتر شرکت‌های دانش بنیان به عموم مردم استان دارید؟

مهم‌ترین و بهترین راهکار برای شناخته شدن شرکت‌های دانش بنیان، عرضه محصولات مناسب است . متاسفانه در حال حاضر کارخانجات و مراکز صنعتی آشنایی کافی با پارک نداشته و با این تصور که پارک بیشتر محل خدمات و آموزش ست، کمتر به آن توجه می کنند.

به نظر می رسد برگزاری نمایشگاهی دائمی از محصولات پارک و بازدید از آن توسط مسئولان، راهکار مناسبی برای شناخت شرکت ها و مجموعه پارک در استان باشد.

-در حال حاضر چند ایده از این شرکت مورد قبول واقع شده است؟

تمرکز و ایده اصلی شرکت در حال حاضر بر روی ایده فرآوری پایلوت مواد معدنی است که یکی از اولین کاربردهای این محصول؛ پایلوت در صنایع رنگ است. شرکت مشاورین علم و صنعت همچنین این محصول را با خواص نانویی که در صنایع کاغذ سازی و پایه رنگ‌های پلاستیک، به کار می‌رود، عرضه نموده و توانست از تک محصولی به سمت چند محصولی شدن حرکت کند.

حدود دوسال کارهای تحقیقاتی – پژوهشی شرکت معطوف به گسترش محصولات در سایزهای مختلف مانند 300 نانو بوده که در نهایت این محصول مورد تأیید شرکت انکرپورت هلند قرار گرفته و در حد نمونه موفق به تولید آن شده است.

-مهم‌ترین مشکلاتی که در حال حاضر بر سر راه شرکت قرار دارد چیست؟

در حال حاضر مشکلی که با آن روبرو هستیم رکود اقتصادی است. فروش ما در اواخر سال 94 و اوایل 95 نسبت به زمان مشابه سال قبل 50 درصد کاهش یافته و مشکل دیگر وارد شدن دستگاه‌های مشابه تولید کشور چین با کیفیت پایین تر است. اجرا نشدن قوانین، نداشتن نگاه خاص به پارک‌ها و نهادینه نشدن فرهنگ اقتصاد دانش بنیان از دیگر مشکلات شرکت های دانش بنیان است که روند پیشرفت آن ها را کند می‌کند. دولت باید به این نکته توجه داشته باشد که سودش بیشتر در نتیجه و محصول کار شرکت های دانش بنیان است تا گرفتن مالیات ارزش افزوده از آن ها.

– در پایان اگر درخواستی از مسولین پارک و استان دارید، بفرمایید؟

درخواست من از مسئولین پارک، برخورد جدی‌تر و محکم‌تر نسبت به اجرای قوانین مربوطه است و از ادارات دیگر استان مانند اداره کار، دارایی، سازمان امور مالیاتی و اماکن می خواهیم با توجه به استقرار شرکت ها در پارک، برای انجام امور مستقیما به آن ها مراجعه نکنند زیرا تا زمان استقرار در پارک مسئولیت شرکت ها بر عهده این نهاد است.

• ۱ مرداد, ۱۳۹۵