معاون علمی و فناوری رییس‌جمهورخبرداد:

به گزارش روابط عمومی پارک و به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری، نسرین سلطانخواه در مراسم امضای تفاهم‌نامه همکاری مشترک بین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران که صبح دیروزدر محل اتاق ایران برگزار شد، با بیان اینکه در طول سالهای اخیر، توسعه علم و فناوری در مسیر جدیدی قرار گرفته است، گفت: این موضوع ناشی از تغییرات در اهداف آن و بهره‌گیری بیشتر از سرمایه‌گذاری هنگفت دولت و ملت در این زمینه است. امروزه تنها سیکل پرورش دانشجو و انجام امور پژوهشی در سطح دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی که البته در جای خود بسیار حائز اهمیت است، معیار و هدف نهایی به حساب نمی‌آید. بلکه ثروت‌زایی – ایجاد اشتغال پایدار، رفع نیازهای مردم و تولید دانش مبنا به عنوان محورهای اساسی این تغییر نگرش و اهداف هستند.

معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور با بیان اینکه معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری، مولود همین نگرش جدید است، افزود: معمار اصلی آن نیز مقام معظم رهبری (مدظله العالی) است که همواره با نگاه عمیق بر تکمیل چرخه علم و فناوری و تجاری‌سازی نتایج از حاصل تحقیق به منظور اثرگذاری دانش در ساحت و امور روزمره مردم و خارج کردن آن از تجرد به عنوان ابزاری برای ارتقاء کیفی سطح زندگی مردم تأکید داشته‌اند که خود گواهی مسلم بر این رویکرد جدید است.

سلطانخواه تصریح کرد: به موازات تکمیل و تکامل اهداف در طول چند سال گذشته شاهد تحولاتی زیر بنایی در نگاه به توسعه علم و فناوری بودیم. دیگر نگاه توسعه خطی که وظایف مراکز پژوهشی را از مراکز تولید فناوری و این یکی را جدا از تولید انبوه و تجاری‌سازی می دید کارآیی خود را از دست داده است. هم از این لحاظ که طول عمر فناوری‌ها بشدت کاهش پیدا کرده است و هم از اینرو که این نگرش دارای بازخورمناسبی نیست.

وی تاکید کرد: جایگزین این نگاه، نظام ملی نوآوری است که کلیه فعل و انفعالات مربوط به تولید یک محصول دانش‌بنیان، از تشکل‌های مربوط تا مراکز تولید علم و بنگاه‌های تولیدی و مقررات و قوانین کشوری و بهره‌ور نهایی در یک بستر پویا می‌باید دست به دست هم داده تا یک نوآوری شکل گیرد و توسعه فناوری به مرحله عمل برسد.

وی با اشاره به اینکه توسعه فناوری و نوآوری را اگر به منزله تولید کالا و خدمات دانش‌بنیان در نظر گیریم در نهایت در بنگاه ظهور پیدا می‌کند،ادامه داد: این بنگاه‌های اقتصادی هستند که می‌توانند با تحرک خود هم در کسب فناوری، هم در انتقال و هم انتشار فناوری اقدام کنند. معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور با این تحلیل رشد بنگاه‌های خصوصی را مدنظر قرار داده است و در این راستا، مقررات‌زدایی تسهیل کسب و کار، حمایتهای مالی و غیرمالی و با حداقل دخالت را به عنوان یکی از محورهای کاری خود در نظر گرفته است.

سلطانخواه تهیه لایحه حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در سال 87 توسط معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری را بخشی از برنامه‌ها و اقدامات معاونت در این خصوص عنوان کرد و گفت: خوشبختانه هم اکنون شاهد اجرایی شدن قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و تشکیل صندوق نوآوری وشکوفایی هستیم که به جرأت می‌توان گفت که یکی از بزرگترین و اثرگذارترین قانون توسعه فناوری و نوآوری در طول حیات جمهوری اسلامی است، امیدی را فراهم آورده است وانتظار می رود که شکوفایی جدّی برای اقتصاد کشور را به همراه آورد.

وی تصریح کرد: همچنین حمایت از شکل‌گیری و فعالیت شرکتهای دانش بنیان برای تولید محصولات فناورانه از طریق ستادهای یازد‌ه‌گانه معاونت علمی وفناوری از دیگر اقدامات این معاونت است که طی چهار سال گذشته بالغ بر 3000 میلیارد ریال حمایت مالی به عمل آمده است. همچنین مدیریت و راهبری 25 طرح کلان ملی با محوریت سایر دستگاه‌های اجرایی با مبلغ 1800 میلیارد ریال مانند طرح کلان تولید رادیو داروها، تولید داروهای وارداتی، تولید تجهیزات پزشکی مصرفی وغیر مصرفی ، ابررایانش ملی و … اشاره کرد.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با اشاره به کل صادرات و واردات سال گذشته کشور گفت: در سال 1390 به میزان 58 میلیارد دلار وبه میزان 33 هزار میلیون کیلو واردات داشته ایم که حدود 45 میلیارد دلاراز آن، کالاهای ساخته شده بوده ودر مقابل حدود 45 میلیارد دلار صادرات داشته ایم که در حدود 17 میلیارد دلار آن صادرات کالاهای ساخته شده بود.

وی تاکید کرد: میزان واردات محصولات با فناوری پیشرفته در سال 1390 برابر6.5 میلیارد دلار یعنی حدود 1.10 کل واردات کشور بوده است ومیزان صادرات محصولات با فناوری پیشرفته نیز حدود 840 میلیون دلار بودکه البته این از افتخاری است که دولت دهم دست یافته است، این آمارها گویای آن است که واردات محصولات ساخته شده و آماده به کشور بسیار زیاد و صادرات محصولات خام ما نیز بسیار گسترده است. یعنی ظرفیت کاری، تولیدی تلاش برای صادرات با ارزش افزوده بیشتر میتواند محور توسعه اقتصادی کشور باشد و همتی می خواهد تا محصولات ساخته شده کمتر به کشور وارد شود و محصول ساخته شده بیشتری صادر شود واین نقطه تلاقی همکاریهای معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری واتاق بازرگانی صنعت، معدن وکشاورزی می باشد.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در پایان خاطرنشان کرد: طرح راهبرد اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری در سالی که دشمن از سلاح که تحریم و تهدید برای فشار بر کشوری استفاده می کند، سیاست گذاری و مردم کشور را به این جهت رهنمود می کند که باید با تدبیر نه تنها تحریم ها را دور بزنند.بلکه باید تکیه بر تولید ملی وحمایت از کار و سرمایه ایرانی تحریمها شکسته شود واین راهبرد فرصتی برای شکوفا شدن و رشد تولید دانش‌بنیان و اقتصاد دانش‌بنیان را در کشور فراهم کند.

• ۳۰ آبان, ۱۳۹۱